nedjelja, 11. rujna 2016.

Kako napraviti svoju igricu

Kako napraviti svoju igricu?

Praviti igricu vam zvuči verovatno suludno i ne moguće, no, zapravo je moguće i tu i tamo jednostavno.Sve što vam je potrebno jeste malo vežbe i iskustva, al' to se stekne prilikom upoznavanja sa sledećim programima.Naime, nakon što napravite igricu možete je čak i podeliti sa drugovima ili rodbinom, a i možete je i na steam pokušat ili na vašu web stranicu.Kako god, sve dok je dobra igrica nije propalo.

1.Potrebni programi
Unity3D: Ovaj program će vam omogućiti da napravite igricu, on vam je glava ove operacije ili projekta, u njemu ćemo praviti skripte, ubacivati modele i animirati, čak i zvukove podešavati.Ima mnogo Game Engine-ova, ali smo izabrali ovaj zbog jednostavnosti i mogućnosti.
Blender: Blender nam služi za modele, čak i za animacije ali prepustit ćemo to Unity-u.Blender je besplatan program u kome možemo napraviti od 3D modela do svakakvih efekata, čak i intro/outro.
Photoshop: Svi smo upoznati sa Photoshopom, naime, on će nam trebati za texture, tekstove, effecte, slike i mnogo toga ćeš saznati kasnije uz upotrebu.
FL Studio: Možda ste čuli za ovaj program, a i možda i niste.Ovaj program vam omogućava da pravite zvukove, muziku i zvučne efekte.Možete napraviti pozadinsku muziku,zvukovi oružja i tako dalje.

2.Ideja
Kad se upoznate sa programima i znate baratati s njima, počinje sad zafrkani dio.Ideja možda zvuči jednostavna ali zapravo nije.Morate paziti da ne kopirate igricu jer što bi neko igrao istu igricu, možda improvizacija i izmjene neke ali isto baš sve...ne.Što unikatnije to bolje, pokušajte da smislite ideju koju ste u mogućnosti napraviti.

3.Mišljenje
Niste sigurni da li ste dobro napravili ili izabrali dobru ideju?Nema problema, pokušajte pokazati svoju igricu drugima snimanjem ili pisanjem o toj igrici i lepo komunicijarte sa ljudima koji gledaju, poslušajte njihove savete i ideje.Nemojte shvaćati kritike i sugestije strogo i kao sivonja reagovati na to, nemojte dopustiti da nečija kritika utječe na vaš rad i vašu volju za tim.Svako ima pravo na kritiku, naime, kritika vam pomaže da popravite i napravite što bolju igricu.Iako većina misle da je kritika samo za zezanje i podjebavanje, može čak i pomoći da napravite dobru igricu.

4.Greške, Bugovi i Gličovi
Poznata je većini ova reč ali unatoč tome ona zna i nasmejati i razljutiti igrače, sve ovisi o čemu se radi taj glič ili bug.Da bi izbegli ljutnju igrača potrebno je da testiramo igricu od srži pa do kraja.Svaki čošak igre se more proveriti jer nikad ne znaš gde,kad i odakle dolazi tako da budemo sigurni da smo bez velikih bugova i/ili gličova.Najbolje je da neko traga za bugovima i gličovima onaj ko je igrao mnogo igara pre jer poznat je s tim bugovima i gličovima više nego neko ko nije igre video u svome životu.

5.Zarada
Sad sledi slađi deo, tj. zarada.Da bi ste zaradili potrebno je da imate gde da postavite igricu i/ili prodajete.Neki uspe da objave svoju igricu na steam, naime, ima i onih koji ne uspednu ali glavu gore ima i drugih mjesta i metoda da se zaradi i objavi.Ima online website-ovi kao kongregate.com gde ljudi mogu da objave svoju igricu, te zarade na reklamama što ta agencija postavi.

Nema komentara:

Objavi komentar