nedjelja, 11. rujna 2016.

RAZNI RECEPTI ZA RAZNA JELA

RAZNI RECEPTI ZA RAZNA JELA


POHOVANI TELEĆI KOTLETI
Sastojci:
500 grama telećih kotleta
2 jaja
4 žlice
4 žlice brasna
sol
PRIPREMA:
Pripremljene komade mesa dobro istuci,posoliti,umočiti u razmućena jaja,uvaljati ubrašno,opet umočiti u jaja,pa zatim u mrvice.U tavu nasuti više ulja tako,da kad odrezak od kotleta stavite,ulje pokrije  kotlete.Ulje treba da bude dobro zagrijano.Kad dobro po rumene kotleti izvaditi i staviti u tanjir.Uz prilog najbolje je sos od gljiva,te preliti kotlete tim sosom.Uz ovo jelo mogu se koristiti sve vrste salata.

POHOVANI VRGANJ SA SIROM
Sastojci:
400 grama vrganja svježeg
2 jaja
3 žlice brašna
3 žlice mrvica
100 grama naribanog sira trapista
2 dl slatkog vrhnja
ulje
 sol
biber
Priprema:
Vrganje dobro oprati i očistiti.Narezati po dužini,na malo deblje komade te ih posoliti i pobiberiti.Take pripremljenje uvaljati u razmućena jaja pa uvaljati u brašno,te ih opet uvaljati u jaja pa uvaljati u mrvice.Kad je ulje dobro ugijano stavljati komade vrganja u vrelo ulje,te kad porumene sa obadvije strane vaditi ih i servirati u tanjir.Politi ih slatkim vrhnjem te posuti naribanim sirom.

PRŽENI OSLIĆ
Sastojci:
500 grama zamrznutnog oslića
limunov sok
2 dl kiselog vrhnja
4 žlice brašna
vegeta
biber
maslac
sol
Priprema:
Odmrznute filete politi limunovim sokom,posoliti i pobiberiti,te sve dobro izmješati.Uvaljati ih u brašno pa staviti u vrelo ulje dok ne porumene sa obe strane.Przene filete povaditi te ih staviti u oval i držati na toplom mjestu.Masnoća u kojoj se pržila riba dodati 2 žlice maslaca.Kad se to sve dobro ugrije dodati kiselo vrhnje i vegetu čekati dok ne prokuha.Prokuhanu smjesu lagano prelijevati po isprženim filetima.Može se koristit kao prilog sos od gljiva.

PRŽENI ŠARAN U RENLI
Sastojci:
šaran težine 1 kg
6 dg lista od zelenog peršuna i celera
mljevena crvena paprika
biber
sol
vegeta
2 češanja češnjaka bjelog
 sok od limuna
PRIPREMA:
Pripremljenog i opranog šarana posoliti,posuti ga crvenom mljevenom paprikom,pobiberiti,politi sokom od limuna te sve dobro izmješati na vanjskoj strani šarana.Unutrašnji dio šarana staviti zeleno lišče od peršuna i celera,po vegetiti,staviti češnjake i zatvoriti šarana.Takvog pripremljenog stavljamu u tepsiju sa poklopcem i pečemo u dobro zagrijanoj renli.Pečemo ga 40 minuta na temperaturi 300 stepeni.Kao prilog koristiti Rusku salatu od krompira.

SARMA KUKURUZNA S VRHNJEM
Sastojci:
14 večih listova kiselog kupusa
25 dag kukuruznog brašna
1/2 l gustog kiselog vrhnja
2 dl jogurta
ulje
maslac
 sol
Priprema:
Kukuruzno brašno treba sjediniti s jogurtom,žlicom maslaca i soli.Smjesa nesmije biti ni tvrda ni meka.Stavljati smjesu na listove kiselog kupusa te fino umotati u sarmice.Poredati ih u odgovarajuču tepsiju te ih prelivati posoljenim maslacem i malom količinom vode.Tako se peći na srednjoj temparaturi oko pola sata.Kad je sarma pećena priliti je sa kiselim vrhnjem i konzumirati je treba vruču.Ovako isto može se pripremati sarma sa mljevenim mesom.Svi sastojci su isti osim što umjesto kukuruznog brašna koristi se 1/2 kg mljevenog mesa.Priprema ista samo što je sarmu sa mljevenim mesom potrebno peći 50 minuta.

1 komentar:

  1. Ako vam je potrebna profesionalna pomoć za oporavak ukradene kriptovalute ili ako je poslana na pogrešnu adresu novčanika, daljinski hakirajte telefon supružnika, za pomoć kontaktirajte easybinarysolutions@gmail.com.

    OdgovoriIzbriši